tirsdag 27. august 2013

Hva vil det si å være egnet?

Egnet handler om hvordan en passer i det yrket en har valgt.
Å være egnet handler om hvilke kunnskaper, erfaringer,ferdigheter og holdninger du har som yrkesutøver.

Å være egnet til noe vil si å ha visse egenskaper som for eksempel et yrke krever. I alle yrker innenfor helse og oppvekst, helse og sosialsektoren er du som fagperson i kontakt med mange forskjellige mennesker. Det kan være barn, unge, voksne og eldre mennesker i forskjellige lifsfarer og med forskjellige behov. De er avhengige av din hjelp, og de må kunne stole på at du som fagperson kan jobben din, og at du møter dem på en profesjonell og omsårgsfull måte. 

(Piaget)



Piaget (1896-1980) har utviklet en av hovedteoriene om hvordan vår intellektuelle utvikling foregår. Piages teori er en stadieteori. Det vil si at Piaget så på den intellektuelle utviklingen om stadier, eller trappetrinn, hvor du går et trinn om gangen. Det betyr at det er helt tydelige og klare kjenetegn for de stadiet barnet befinner seg på. Alle barn går gjennom disse stadiene.

Freud


Sigmund Freud (1856-1939) Som utviklet psykoanalysen. Han mente at barnets første leveår hadde avgjørende betydning for hvordan det utviklet seg. Skjedde den en feil eller skjevutviklong i de tidlige barneårene, fikk en problemer som voksen. Freuds modell for personelighetsutvikling består av id, jeg og overjeg.


Erikson



Erik H. Eriksan (1902-94) Var psykolog og psykonanalytiker. Hans modell for menneskets personlighetsutvikling har en del fellestrekk med Freuds teorier, men det er også klare forskjeller. De viktigste forskjellene er at Erikson mente at barnets sosiale miljø også påvirket utviklingen. Han mente også at vi mennesker utvikler oss gjennom hele livet selv om utviklingen i de første barneårene er grunnleggende.

Urie Bronfenbrenner


Urie Bronfenbrenner (1917-2005) Han øsnket å vise hvordan barns oppvekst, utvikling og sosialisering blir påvirket av de ulike miljøene de beveger seg i. Han var spesielt opptatt av hvordan samspillet mellom de ulike miljøene fungerer. Urie Bronfenbrenner var utviklingspsykolog. Å studere og lære om hvordan mennesker vokser, utvikler seg og blir sosialisert i et dynamisk vekselspill, kalte han utviklingsøkologi.

torsdag 22. august 2013


Jeg overgår Kristian.

Dagen idag!

Ja, dagen idag har vell kanskje ikke vert så spesiell, vi fikk de "nye klassene" idag å fikk se hvem vi kom sammen med i de nye fagene, Engelsk og Norsk. Det virket som en grei klasse! Jeg gjorde også ferdig arbeids hefte som vi fikk av Lisa, stolt att jeg klarte å gjøre det så fort ferdig, å ga meg selv karrakter 4-5 håper Lisa er enig! :-)

onsdag 21. august 2013

Heisann, dette er Chris talking. Dette er en skoleblogg. Bare så du vet det :)