onsdag 13. november 2013

Ansvarlighet

Sentralt i den store sosiale kompetansen og i en sunn oppvekst er evnen til ansvarlighet. Ansvarlige barn og unge forholder seg posetivt til familien, skolen og samfunnets normer. Dette kan være å komme hjem til avtalt tid, møte stabilt på skolen eller å holde avtaler med venner eller arbeidsgiver. 

Selvkontroll

Å utvikle selvkontroll handler om å kunne utsette egne behov og ønsker. Det gjelder særlig i situasjoner som krever komprimisser, og der felleskapet sammen skal ta avgjørelser. I barnehagen kan dette handle om å kunne vente på tur i samlingsstunden, eller å la være å si at du har vært i London, når sidemannen stolt forteller at han har vært i Danmark. Også når fruktfatet sendes rundt, handler det om å kunne vetne på tur, selv når det minker på jordbærene. 

Selvhendelse

For å kunne leve med fokus på andre må barn og unge samtidig utvikle evnen og motet til å hevde seg selv og meningene sine. Dersom selvhendelsen er for lav, vil de stå i fare for å redusere sitt eget selvbilde, og forståelselsen vil bli preget av dette. Selvhendelse gir barn og uge stolthet og mot, og øker tryggheten på at de er gode nok. Selvhendelse er viktig for selvforståelsen til hver enkelt. For lav selvhendelse kan også redusere barnets attraksjonsverdi i møter med jevnaldrende. 

Samarbeide

Samarbeid handler om å dele med andre, hjelpe andre og kunne følge regler og beskjeder. Sosialt kompetente barn og unge mestrer samarbeid både med jevnaldrende og i møte med foreldrene, skolen eller andre voksne. Vi kan observere evnen til samarbeid både i lek hos mindre barn og som samarbeidsferdigheter i klasserommet hos eldre barn.

Empati og prososiale handlinger

Empati er en del av den sosiale kompetansen. Emprati er å vise omtanke og hva respekt for andres følelser og synspunkter. Empati består av både en kognitiv (tankemessig) og en emosjonell (følelsesmessig) del. Den kognetive delen handler om å kunne se ting fra andres synsvinkel. 

Prososiale handlinger må læres. En prososial handling er å hjelpe, dele og samarbeide. Den har til hensikt å støtte, hjelpe eller være til nytte for andre. En prosisal handling er det motsatte av avvisning, mobbing og vold. Empati eller innlevelse følges gjerne av en handling som er til glede for andre, altså en prososial handling.